-->

 

 

Home

uitrukken fotoalbum Knipsels

Mededelingen

feiten en gegevens

kinderpagina

oefenschema

links

korpsleden

 
 

Home

Uitrukken

 
 

 

       
datum tijd P2000melding

01-12-13

17:23:19

 

PRIO 1 9196 9904 3847 3797 9991 DPARY 6864 FATIMASTRAAT/Antonis Interieurbouw 144 BREDA Woningbrand (INC: 04) (zeer grote brand)

Met spoed zijn we uitgerukt naar de Fatimastraat in Breda voor een zeer grote brand. De pager gaf aan dat het om een woningbrand zou gaan.
Aanrijdend werd wij als 4e tankautospuit ingedeeld, de 140. Ter plaatse aangekomen hebben we de opdracht gekregen om aan de achterzijde van het object een verkenning uit te voeren en er voor te zorgen dat er geen overslag zou plaats vinden naar aangrenzende panden.
Wij hebben het voertuig hierop opgesteld aan de Fatimastraat richting het Valkeniersplein. Hier zijn we via de aanwezige brandgang en via het dak van de achterbuurman aan de slag gegaan.
In de brandgang hebben we een straal geplaatst om eventuele overslag richting de huizen veilig te stellen. Op het dak hebben we een verkenning uitgevoerd en positie ingenomen om te bezien wat we zouden kunnen doen als de brand aan deze zijde uitslaand zou worden.
Vooruitdenkend hadden we ons voertuig al goed aan de kant gezet. Hierop kon de achterbuurman zijn vrachtwagen weg rijden en konden wij, indien nodig, eventueel met een hoogwerker onze taak uitvoeren.
Na de verkenning en een risico inschatting hebben we besloten om een extra hoogwerker in te zetten. Deze kwam uit Tilburg centrum en had dus een langere aanrijdtijd.
Met de aankomst van de hoogwerker hebben we de situatie nog beter kunnen beoordelen aan de hand van de beelden die we van de ‘top’ warmtebeeld camera kregen welke standaard op korf gemonteerd zit. Hierdoor konden we perfect zien waar de hitte zich bevond en wat de verdere ontwikkeling van de warmte en hitte met de ruimtes deed.
In eerste instantie hebben we met onze eigen tankautospuit de hoogwerker voorzien van water. Omdat de hoogwerker 4.000ltr per minuut vraagt en wij slechts 3.000ltr kunnen brengen hebben we besloten om gebruik te gaan maken van het ‘groot water transport’. Dit betekende dat er water vanaf de Mark naar de Fatimastraat gebracht moest worden, een afstand van ruim 800mtr dwars door het stadsdeel ‘Ginneken’.
Dat brengt voor de omgeving natuurlijk forse overlast met zich mee, de aanvoerslang is een 6” die aardig in de weg ligt!
Tijdens het gereed maken van de watertoevoer voor de hoogwerker hebben wij een sleuf in het dak gemaakt zodat we uitbreiding van de brand ook daadwerkelijk konden stoppen.
Deze tactiek heeft perfect gewerkt, de ‘warmtebeelden’ gaven een opbouw van hitte en warmte aan waar we tot op het moment van openmaken niet bij konden.
Toen we bijna klaar waren met het maken van de sleuf sloegen de vlammen uit het dak en heeft de inzet met de hoogwerker uitbreiding tegen kunnen houden.
Na deze actie was de dreiging van uitbreiding naar achteren ook meteen verdwenen. Ook de andere voertuigen hadden met hun inzet al een flinke vooruitgang geboekt zodat er ‘brandmeester’ gegeven werd.
Hierop is de inzet van alle voertuigen langzaam afgebouwd. Ulvenhout, de 130, heeft controle uitgevoerd van de aangrenzende huizen op eventuele schadelijke gassen en is hierna huiswaarts gekeerd.
Ook de 2e tankautospuit van Breda is afgelost door groep Prinsenbeek. Wij hebben de hoogwerker van het grootwater transport afgehaald zodat de slangen opgeruimd konden worden en hiermee ook de overlast voor de wijk terug gebracht kon worden. Vrij snel hierna is ook besloten om de hoogwerker van Tilburg in te pakken. Wij hebben aan de achterkant de zaken gecontroleerd met onze handstralen.
Na de overdracht van de OVD hebben we samen nogmaals de situatie aan de achterzijde bekeken en zijn ook wij gaan inpakken. De 1e tankautospuit en hoogwerker van Breda waren ook al terug naar hun kazerne.
Groep Prinsenbeek heeft vervolgens voor het pand positie ingenomen en samen met een sloopbedrijf ruimte gemaakt om verder maar wel veilig verder het object in te gaan om kleine brandhaarden verder te bestrijden.

Een lange inzet, maar wel weer leerzaam.
De waarde van een goede warmtebeeld camera blijkt goud te zijn met dit soort incidenten. Ook de samenwerking met de overige korpsen was weer geweldig. Tijdens onze inzet is het prettig te constateren dat andere ons wijzen op eventuele instabiele delen van het pand, elkaar in de rug steunen om te waarborgen dat we veilig werken! Verder is ook de ‘vakbekwaamheid’ en het delen van kennis waarde vol gebleken.
Al met al een goed verlopen inzet welke ook voldoening heeft gegeven. Dit laatste klinkt richting de eigenaar van het object natuurlijk erg wrang, wij leven dan ook met hun mee en hopen dat ze de draad weer snel op kunnen pakken.

Om 0.30 terug op de post en weer uitruk gereed.

 

 

 

Lokaties

Spotters

 
 
 
 
ç Met dank aan Perry Roovers en Mathijs Bertens
voor de foto's
è