Home

uitrukken

fotoalbum

Knipsels

Mededelingen

Mededelingen

feiten en gegevens

kinderpagina

oefenschema

links

korpsleden

korpsleden

       

 

 

 Verbouwing Brandweerkazerne Dorst deel 1

Het thuishonk van de blusgroep Dorst, de brandweerkazerne aan het Kapelerf 4 te Dorst staat aan de vooravond van een grootse verbouwing.

Van jongensschool, tot gymzaal. Van jongerencentrum, naar Brandweerkazerne

In de geschiedenis van Dorst valt te lezen dat het pand aan het Kapelerf 4-6 ooit dienst heeft gedaan als jongensschool. Jongens en meisjes gingen in die tijd namelijk gescheiden naar school.

Op een oude foto val een aantal zaken direct op. Grote hoge ramen! Die zijn er al lang niet meer. Het cachot nog wel. Wat trouwens in die tijd dienst deed als de standplaats van de handpomp waar de brandweer toentertijd het vuur mee bestreed. Aan de overzijde van de weg staat nu een woonhuis. Toen was het de winkel van Dries van Rijtoven, inderdaad de opa van Ad van Rijtoven. Momenteel wordt de woning bewoond door een lid van onze groep, die dan weer samenwoont met een dochter van een oud-lid van de groep, die hier haar StudioFit heeft.

 

Later werd de jongensschool omgebouwd tot gymzaal. Menig inwoner van Dorst heeft hier op het klimrek gestaan of in de ringen gehangen. Weer later werd het ,,oude’’ houten gebouwtje waar vroeger ,,JC Kaszah’’ in gehuisvest was, omgeruild voor het moderne stenen gebouw aan het Kapelerf 6.

 

Waarom een verbouwing?

Al een groot aantal jaren bleek uit de Risico-inventarisatie en -evaluatie dat de huidige brandweerkazerne niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd.                                         

En dan wordt in het jaar 2006, eindelijk, besloten dat het eigenlijk niet meer uit maakt waar de brandweer vandaan komt bij een brand of ongeval; de snelste brandweer dient hulp te bieden. Men noemde dit de ,,KVT’’ ofwel, ,,Kazerne Volgorde Tabel’’. Dit zorgde ervoor dat het grondgebied van de brandweerpost Dorst, fors werd uitgebreid. Hiermee stegen ook ons totaal aantal uitrukken. Deze twee belangrijke punten samen hebben de commandant van brandweer (inmiddels) cluster Noord, doen besluiten om via de plaatsvervangend commandant de heer M. d. Jong, aan de teamleider van de post Dorst opdracht te geven, te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn ten aanzien van een aangepast groter onderkomen voor de brandweer Dorst.

Eind september 2012 is daarop een vierkoppige werkgroep geformeerd. Deze werkgroep bestond toen uit Patrick Gommeren (teamleider en bevelvoerder), Will de Boer (bevelvoerder) Rob van Wijck (manschap en aannemer, dus met bouwkundige kennis, en later vervangen door aannemer Renze Koenraads voor in de plaats gekomen) en Rick Fiere (manschap). De werkgroep heeft als opdracht aangenomen, met alle mogelijkheden en middelen waarover zij kunnen beschikken, uit te gaan zoeken wat de best mogelijke plaats en pand zou moeten zijn.

Welke procedure heeft de werkgroep bewandeld?

Ons eerste overleg vond plaats op 9-10-2012 met een ,,open agenda’’. We spraken al snel af een tweesporig onderzoek te gaan doen.

1)      Onderzoek of er een nieuwbouw gerealiseerd dient te worden. Onderzoek daarnaast wat de mogelijke bestemmingsplannen en mogelijke uitbreidingen zijn van ons grondgebied.   Verlies daarbij de aanrijdtijd van vrijwilligers naar de post, nooit uit het oog!

2)      Onderzoek of het pand op de huidige locatie kan worden verbouwd naar een kazerne die kan voldoen aan de eisen van deze tijd. Verlies daarbij de aanrijdtijd van vrijwilligers naar de post, nooit uit het oog!

Na alle bronnen te hebben nagetrokken en alle voor- en tegenargumenten tegen elkaar te hebben weggestreept, kwamen we tot de conclusie dat de huidige kazerne;

a)      Op een strategisch juiste plaats staat.

b)      Gezien de huidige bekende bestemmingsplannen en uitbreidingen, het een betere keuze is om in het huidige pand te blijven zitten.

c)       Het huidige pand zowel verticaal als horizontaal, uitbreidingsmogelijkheden laat zien.

Een optie om een nieuwbouw neer te gaan zetten viel in de ogen van de werkgroep dus af.

Toen er duidelijk was geworden dat we zouden gaan voor een verbouw van de kazerne, hebben we ook hier weer een tweesporig onderzoek gedaan.

1)      Verticaal uitbreiden.

2)      Horizontaal uitbreiden.

Verticaal uitbreiden gaf als voordeel dat we binnen de huidige muren een situatie konden creëren die én aan de moderne eisen kon voldoen, én een knus honk zou kunnen worden. Een nadeel van een verticale uitbreiding is natuurlijk dat je te maken krijgt met een verdiepingsvloer.

Horizontale uitbreiding gaf als voordeel dat er voldoende ruimte voorradig zou zijn met reeds aanwezige infra, een simpele toegang van het een naar het ander zou kunnen worden gemaakt. Het pand staat leeg en is reeds eigendom van de gemeente. Een nadeel was (toen) dat we de ruimte met een derde partij zouden moeten delen. Dit zou mogelijk tot een beveiligingsconflict kunnen leiden.

Toen eenmaal duidelijk werd dat een herstart van ,,JC Kaszah’’ in ieder geval niet in het pand aan het Kapelerf zou gaan plaatsvinden, waren de tegenargumenten van horizontaal uitbreiden niet meer aan de orde.

De werkgroep heeft daarop haar eerste concepttekeningen gemaakt en een voorlopig pakket van eisen voor brandweerkazernes opgesteld.

De voorlopige plannen werden gepresenteerd aan de plaatsvervangend commandant en er werd om zijn toestemming gevraagd. We kregen groen licht door te gaan om de plannen meer concreet uit te gaan werken.

Een eerste onderhoud met de gemeente Oosterhout werd ingelast om ook hier onze plannen te presenteren.

Samen met de werkgroep, schoof aan tafel aan plaatsvervangend commandant de heer M.d.Jong (brandweer cluster Noord), en vanuit de gemeente, de heer  D. Glerum (allround bouwkundige Gem. Oosterhout) ende heer R. Mentink (senior medewerker vastgoed, Gem Oosterhout). Van kop af zijn de overleggen met alle partijen erg constructief en prettig geweest. Mede door de ruime voorbereiding die door de werkgroep was gedaan, lagen we al snel op een lijn. Zowel de brandweer als beide heren van de gemeente Oosterhout waren content met de status tot dan toe. En dan worden plannen concreter. Er diende nog één grote hobbel te worden genomen. De financiering van de verbouwing. Helaas is door omstandigheden, een verbouwing van de brandweerkazerne in Dorst, nooit een post opgenomen in de meerjarenbegroting van de gemeente Oosterhout.                            Het is dan goed te horen dat de gemeentelijke politiek, veiligheid erg belangrijk vindt, en dat dit samen hoort te gaan met een goede facilitering, dus een budget kon worden aangevraagd.  Toen dit was geregeld was hiermee ook de laatste hobbel afgevlakt.

De volgende stap was het maken van een programma van eisen (PVE), samen met een meer concretere tekening. Medio mei 2014 zijn de werkgroep verbouw, de gemeente en de plaatsvervangend commandant om de tafel gegaan om de plannen definitief te maken.

 

 

En dan worden er nog wat details aangepast, wordt een bestek geschreven, tekeningen worden officieel gemaakt en een aanvraag voor verandering bestemming en verbouwing worden gedaan.           Tevens wordt er een definitief budget gevraagd bij de gemeente.

Keuzes maken!

Uiteindelijk worden er drie aannemers aangeschreven die een offerte uit kunnen brengen. Op  dinsdag 25 november is er dan eindelijk, wachten duurt nu eenmaal lang, de gunning voor de opdracht. De Firma Gorisse uit Oosterhout gaat onze brandweerkazerne een nieuw gezicht geven. Niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant.

We kunnen starten.

We hebben alle vertrouwen in de keuzen die zijn gemaakt en zullen natuurlijk het eindresultaat aan u allen tonen.

Als alles goed gaat zal de aannemer medio april 2015 de laatste hand moeten leggen aan de verbouwing, en kunnen we er weer jaren tegenaan.

We zullen u via deze onze op de hoogte houden van de verbouwwerkzaamheden.

We proberen wekelijks door middel van wat foto`s de voortgang aan u te tonen.

 

De werkgroep verbouw Brandweerkazerne Dorst.

 

 

ç

 

è